Vad är en aroma diffuser?

En aroma diffuser är kanske den mest ultimata produkten i nutidens alltmer urbaniserade livsstil där våra hem ofta fylls med ohälsosamma partiklar orsakade av låg luftfuktighet och föroreningar i luften. Men en aroma diffuser kommer inte bara ge ditt hem en bättre luft, den fyller också rummet med en god doft. 

En annan skillnad på vanliga luftfuktare och en aroma diffuser är utseendet. En aroma diffuser ser nästan alltid mer ut som en mysig lampa än som en vanlig luftfuktare. Den fungerar alltså också som en inredningsdetalj, och det finns många olika modeller att välja på. Självklart har de lite olika funktioner och kapaciteter, men de varierar också mycket i utseende och på så vis kan du välja en aroma diffuser som tilltalar dig och som passar med den övriga inredningen i ditt hem.  

Hur fungerar en aroma diffuser? 

En aroma diffuser är en kombinationsprodukt, det är nämligen både en luftfuktare och en doftspridare. Den fungerar precis som en vanlig luftfuktare att den ökar luftfuktigheten i rummet, antingen genom att sprida ånga, oftast genom ultrasoniska vågor, det sistnämnda kallas för ultrasonic aroma diffuser. 

Däremot får du vara beredd på att en aroma diffuser fungerar allra bäst i lite mindre rum och oftast inte har kapacitet för att öka luftfuktigheten i större rum.  

Lägg till doftoljor för bra doft

Skillnaden på en vanlig luftfuktare och en aroma diffuser är att den sistnämnda är anpassad för att addera doftoljor i. Du adderar valfri doftolja i vattnet som sedan åker ut med ångan och fyller rummet med en god doft. 

Eteriska oljor 

Eteriska oljor, eller doftoljor som de också kallas är en mycket koncentrerad olja som har en specifik doft. Det är denna du adderar i vattnet för att få önskad doft i rummet och det krävs inte många droppar för att du ska kunna känna god doft i hela rummet.

Eteriska oljor kommer i många olika dofter och du bör välj en doftolja som tilltalar dig. Olika doftoljor har olika egenskaper och kan därför användas till olika användningsområden.  

Lavendel

Lavendel är en klassisk blomma med lugnande och avslappnande effekt. En eterisk olja med lavendel är perfekt för en doftspridare i sovrummet. En aroma diffuser med lavendelolja gör för de flesta att de lättare kan sova gott om nätterna.

eteriska oljor lavendel

Citrus

Vill du istället ha en doftolja som ger en uppiggande känsla kan citrus vara ett bra val. Citrus kommer att pigga upp dig samtidigt som det ger dig ett hem fyllt av rent doftande luft. Citrus kopplas nämligen ofta ihop med renlighet. 

eteriska oljor citrus

Eukalyptus

Om du känner dig lite förkyld, eller om du har problem med andningen är eukalyptus ett mycket bra val av eterisk olja. Fyll din aroma diffuser med några droppar eukalyptusolja så kommer du snabbt märka hur andningen blir bättre och förkylningssymptomen förvinner.  

eteriska oljor eukalyptus

Rosmarin

Förutom att rosmarin är mycket väldoftande sägs det också minska huvudvärk. Tillsammans med en god luftfuktighet kan några droppar rosmarin vara det perfekta botemedlet mot din huvudvärk, dessutom helt naturligt och utan kemikalier.  

eteriska oljor rosmarin

Cederträolja

Cederträolja sägs faktiskt lindra eksem och eftersom att en högre luftfuktighet i sig ofta hjälper mot eksem kan denna kombination göra underverk. Addera några droppar cederträolja i din aroma diffuser för att få luft som motverkar eksem.  

eteriska oljor cederträolja

Tea tree oil

Tea tree oil är en antibakteriell olja som motverkar finnar. Genom att addera några droppar tea tree olja i din aroma diffuser som du sedan har i sovrummet under natten kan du exempelvis minska problem med akne. Tea tre oil kan dock upplevas som mycket starkt så var försiktig så att du inte tar för mycket olja. 

eteriska oljor tea tree

Varför ska man ha en aroma diffuser? 

Anledningarna till att ha en aroma diffuser kan förstås vara många, men den viktigaste är att den bidrar till ett gott inomhusklimat genom att den motverkar torr luft samtidigt som den fungerar som en doftspridare och ger luften i rummet en härlig doft. 

Öka luftfuktigheten 

Att ha god luftfuktighet i hemmet är viktigare än vad många tror, och ofta har vi tyvärr alldeles för torr luft i våra hem, speciellt under vinterhalvåret. En aroma diffuser kommer att öka luftfuktigheten i rummet och minimerar därmed risken att hälsoskadliga partiklar flyger runt i luften som du sedan andas in.  

En högre luftfuktighet i hemmet har många goda fördelar, förutom att luften blir mer hälsosam är det också bra för både hud och hår som slipper bli uttorkat. Det kommer också göra så att du sover bättre, eftersom torr luft gärna gör så att vi snarkar mer.  

Få ett väldoftande hem 

Men skillnaden mellan en vanlig luftfuktare och en aroma diffuser är att den också fungerar som en doftspridare och ger ditt hem en mycket härlig doft. Ett väldoftande hem ger en behaglig känsla, får dig att koppla av och ger också en känsla av renlighet.  

Självklart kan du även använda doftljus, rumsspray eller oljebrännare för att skapa ett väldoftande hem, men du kommer då gå miste om hälsofördelarna som aroma diffusern ger genom att öka luftfuktigheten. Faktum är att doftljus och rumsspray faktiskt kan avge hälsoskadliga partiklar och har därmed också motsatt effekt.  

Det här är ett perfekt sätt att ge ditt hem en extra liten touch. Det har inte bara hälsofördelar, det gör också att alla som kommer och hälsar på dig får en känsla av att ditt hem är ombonat och välskött. Dofter har stark påverkan på våra upplevelser.  

Doftoljor ökar ditt välbefinnande 

Det finns många studier som visar på att eteriska oljor ökar vårt välbefinnande och har goda hälsoeffekter. Det fiffiga med en aroma diffuser är att du kan välja olika dofter du vill ska spridas i hemmets luft.  

Går det att använda eteriska oljor till vanliga luftfuktare? 

Nja, även om det rent teoretiskt skulle fungera bör du inte addera eteriska oljor i vattnet på en vanlig luftfuktare om det inte står angivet att dessa är kompatibla. Anledningen till det är att en vanlig luftfuktare endast är gjord för att kunna sprida ut vatten och inte oljor.  

Även om du adderar en mycket liten mängd med eteriska oljor i vattnet kan de ha påverkan på luftfuktarens effekt och har du riktigt otur kan det även skada eller förstöra din luftfuktare.  

Vill du sprida god doft i hemmet samtidigt som du bidrar till en god luftfuktighet är det en aroma diffuser du bör satsa på. Självklart ska du köpa till flera olika dofter.  

Bästa aroma diffuser 

Precis som att det finns många olika luftfuktare på marknaden finns det också många olika aroma diffusers. Men istället för att fokusera på kapacitet och egenskaper, som när du väljer luftfuktare, måste du också ta hänsyn till utseende när det kommer till en aroma diffuser.  

Alla ser mycket olika ut, och ofta ser de ut som små punktbelysningar. En del av dem har även LED-belysning och fungerar därför också som mysbelysning. 

Ultrasonic Aroma diffuser 

En ultrasonic aroma diffuser är en diffuser eller luftfuktare som genom elektriska frekvenser gör så att produkten sänder ut kall vattenånga i rummet. Vattnet behöver med andra ord aldrig värmas upp och det finns därmed inte heller någon risk för brännskador eller andra skador av värme.  

Många tycker att den här typen av aroma diffuser är den bästa varianten just eftersom den inte använder någon värme för att skapa ånga. De allra flesta aroma diffusers som finns på marknaden idag är ultrasoniska.  

En annan fördel med att den här typen inte värmer upp vattnet är att de eteriska oljornas hälsogivande effekter inte minskad. När eteriska oljor värms upp går en del av de goda effekterna förlorade.  

Hur väljer jag rätt aroma diffuser? 

Precis som med vanliga luftfuktare är det första du måste titta på vilken kapacitet din tilltänkta aroma diffuser har. Kontrollera så att den har kapacitet för att verka i ett rum som är så pass stort som det rummet du ska ha den i.  

Det finns aroma diffusers som har kapacitet på runt 30–35 kvm, men vanligt är också att de klarar av att jämnt fördela ånga i rum på upp till 20 kvm.  

Det kan också vara bra att titta efter hur stor vattentank produkten har. De flesta aroma diffusers är relativt små och har då också en liten tank, men storleken kan ändå variera. Vill du använda din produkt ofta kan det vara bra att välja en med lite större tank för att slippa fylla på den allt för ofta. 

Design 

Något som är lika viktigt är förstås designen, aroma diffusers kommer i många olika former är färger och du måste hitta en stil som du gillar. Välj en design som kommer se naturlig ut med resten av din inredning.  

En del aroma diffusers fungerar också som en svag ljuskälla och kan användas som punktbelysning för att förstärka mysfaktorn i ett rum.  

Användarvänlighet 

Självklart är det också viktigt att du tar reda på hur enkel din tilltänkta aroma diffuser är att använda. Är den enkel att rengöra och sköta om? Är det enkelt att fylla tanken och talar den om för dig när det är dags att fylla tanken? Har den olika luftfuktighetsnivå inställningar?  

En aroma diffuser är en investering så det lönar sig att göra en del research innan du gör ditt val.