Luftfuktare bäst i test

Har du insett att luftfuktigheten är viktig för din hälsa, och letar efter den bästa luftfuktaren? Du behöver inte leta längre. Vi har läst hundratals recensioner och omdömen för att sammanställa och lista de bästa luftfuktarna just nu. Fortsätt läs nedan för att hitta din luftfuktare. 

Beurer LB88

Bra för stora rum
999 kr
 • Dual-Mist
 • Rum upp till 48 m²
 • Ställbar riktning och ångmängd

Philips HU4813

Bäst i test
1590 kr
 • Testvinnare Expressen/Leva-Bo
 • Stilren & kompakt
 • Tyst & energieffektiv
Bäst i test

Wilfa HUE-6B

Uppstickaren
1990 kr
 • Kall & varm ånga
 • Modern design
 • 5 års garanti

Innehållsförteckning

En luftfuktare är en suverän produkt som förbättrar inomhusklimatet genom att öka luftfuktigheten i hemmet. Under vinterhalvåret är det många människor som upplever besvär. Vanliga symptom kan vara torr hy, ögon som svider eller att man sover sämre på nätterna. Den torra luften som uppstår när det blir kallare ute är inte något som påverkar alla människor negativt. Det har dock blivit vanligt att ha en luftfuktare i hemmet vilket är ett resultat av att vi blir mer medvetna om luften i hemmet. Vi har blivit bättre på att uppfatta hur den torra luften kan påverka oss, våra barn och våra husdjur. Luftfuktare bäst i test är vårt sätt att guida dig till rätt luftfuktare. 

När man är ute efter en luftfuktare så vill man såklart hitta den luftfuktare som är bäst för just ditt hem. Genom att läsa om olika luftfuktare och dess olika funktioner är man en bra bit på vägen. Olika varianter passar i olika hem. Det har gjorts en hel del tester på luftfuktare och här kommer vi att gå igenom tre varianter som är bland de allra mest populära på marknaden. Vilken luftfuktare som är bäst för dig är svårt att svara på beroende på vilka krav man har och vilken prisklass man känner sig bekväm med. Vår genomgång kan förhoppningsvis hjälpa dig på vägen att hitta den bästa luftfuktaren för ditt hem.

Bästa luftfuktare

Den bästa luftfuktaren för en annan person behöver inte vara den bästa luftfuktaren för dig. Det finns många olika faktorer och tekniker som kan spela in när man ska välja luftfuktare. Man bör man gå igenom olika moment som vilken teknik luftfuktaren har och hur högljudd den är. Man bör fundera kring vilken decibelnivå man tycker är acceptabel. Ljudnivån kan vara av extra stor vikt om man har tänkt ha igång den under natten i sovrummet. Det finns luftfuktare som bygger på principen att fylla på vatten och de finns varianter som endast använder ultrasoniska vibrationer. Olika luftfuktare kan dessutom vara olika enkla eller svåra att rengöra. Rengöringen av en luftfuktare bör ses som väldigt viktigt, man bör noggrant följa instruktioner gällande rengöring av luftfuktaren eftersom det annars kan ha en motsatt effekt.

Luftfuktare bäst i test 2024

Det finns flera varianter av luftfuktare på marknaden som är vanligt förekommande som testvinnare. Dessa luftfuktare har bland de högsta kundbetygen på marknaden och ligger ofta i toppen när det görs tester på apparaterna. Vi kommer här nedan gå igenom dessa varianter och beskriva varför de är bra:

Wilfa HU-4W

wilfa hu-4w

Den här luftfuktaren från Wilfa är en luftfuktare som använder sig av ultraljud. Den är mycket liften och platsbesparande samtidigt som den har en relativt hög kapacitet. Den är mycket diskret tack vare sin mycket stilrena design och passar utmärkt i de allra flesta hem. Luftfuktaren har en effekt på 20 W.

Producerar kall ånga

Denna ultraljudsmodell producerar en kall dimma i form av en kall ånga som absorberas av luften på ett mycket enkelt sätt. I och med att det är kall ånga kommer den inte att höja inomhustemperaturen, en egenskap som alla de bästa luftfuktarna har.  

Den producerar 200 ml ånga i timmen, vilket ger den en kapacitet på 20 kvm. Tanken är två liter stor och klarar av att användas under cirka 10 timmar från att tanken fylldes helt. 

Passar bra till sovrum

Eftersom Wilfa HU-4W har en kapacitet på 20 kvm lämpar den sig bäst till användning i sovrum, eller andra mindre rum. Har du ett vardagsrum som inte överstiger 20 kvm kan den självklart användas även där, men tänk på att om ditt vardagsrum har en öppen planlösning där ångan även går ut i andra rum kan effekten bli lägre, eftersom kapaciteten då inte räcker till.

Justerbar fuktighetsnivå

En viktig faktor vi har tittat på när vi letar efter luftfuktare bäst i test är om modellen har en justerbar fuktighetsnivå, och det har Wilfa HU-4W. För att anses vara en av de bästa luftfuktare ska den funktionen finnas enligt oss, eftersom det är viktigt för optimal luftfuktighet.   

På den här modellen kan du enkelt justera fuktighetsnivån på ett enkelt sätt via ett reglage på framsidan. Vi gillar att den är enkel att reglera men å andra sidan blir den väldigt oprecis. Reglaget avslöjar inte exakt vilken nivå du ställer in den på, utan du får mer gå på känsla och erfarenhet.

Stilren och liten

Förutom att den motverkar låg luftfuktighet är den här produkten från Wilfa också mycket stilren och smyger sig på ett diskret sätt in i den övriga inredningen du har i hemmet. Den är också mycket liten och du kan enkelt placera den på exempelvis fönsterbrädan och slipper göra plats för den på en hylla eller på nattduksbordet.  

Den är vit och enkelt designad och sticker inte ut på något sätt. Perfekt för dig som vill ha en just en diskret luftfuktare som inte syns speciellt mycket. 

Tillsätt doft

Wilfa HU-4W är ingen luftrenare men den kan i alla fall få luften att lukta gott samtidigt som den ger rummet rätt luftfuktighet. Du droppar några droppar eterisk olja av valfri doft i doft-svampen och kan sedan njuta av en mycket behaglig doft i rummet.  

Ska du använda luftfuktaren i sovrummet kan du med fördel använda en doft med lugnande effekter, exempelvis eterisk olja från lavendel.

Fördelar

 • Mycket liten och yteffektiv 
 • Stilren design 
 • Utsöndrar kall ånga 
 • Möjlighet att tillsätta doft

Dyson AM10

dyson am10

Dyson M10 är en luftfuktare som har blivit mycket omtalad. Den har en unik kombination av en fläkt och en luftfuktare. Dyson M10 är en bra luftfuktare när det gäller att öka mängden fuktighet i luften, men det är lite arbete att underhålla den. Du behöver oftare än med andra produkter fylla på vattenbehållaren och rengöra den för att förhindra att bakterier och mögel bildas. 

 • Dyson AM10 luftfuktaren är unik på marknaden med sin UV-reningsfunktion som håller luften i ditt hem ren och hygienisk
 • Den är enkel att använda och mycket effektiv på att fukta luften
 • Vattentanken är relativt liten och det finns få funktioner, men om du är beredd att betala för kvalitet och teknik är det ett bra val

En luftfuktare med unik UV-reningsfunktion

Dyson AM10 använder sig av ultraljudsteknik för att dela upp vatten i väldigt små partiklar. Den är unik på marknaden med sin UV-reningsfunktion som rengör vattnet innan det ångas. Detta håller luften i ditt hem ren och hygienisk, och gör att luftfuktaren sticker ut från andra modeller på marknaden.En fördel med denna luftfuktare är att den går att använda som en bordsfläkt. Man får dock vara beredd på att denna testvinnande luftfuktare ligger i en högre prisklass än många andra luftfuktare.

Eftersom Dyson AM10 använder ultraljudsteknik så är den helt tyst. Maskinen har ett fränt utseende vilket också kan vara en anledning till varför många kunder köper denna maskin. Dyson AM10 är en luftfuktare som har en tillhörande fjärrkontroll där man kan reglera alla klimatinställningar och luftflöde.

Andra fördelar med Dyson AM10:

 • Går att använda som både luftfuktare och en tystgående bordsfläkt
 • Teknologin att skapa luftflöde utan fläkt är väldigt ny på marknaden
 • Renar vattnet på bakterier genom att använda UV-ljus
 • Kommer med fjärrkontroll

Relativt liten vattentank och få funktioner, men hög kvalitet och teknik

Luftfuktaren har en relativt liten vattentank, vilket kan vara en nackdel, särskilt med tanke på den höga priset. Det finns också få funktioner, så om du är ute efter en luftfuktare med många olika inställningar kan detta inte vara det bästa valet för dig. Men om du är beredd att betala för kvalitet och teknik är Dyson AM10 luftfuktaren ett bra val.

Hur stor är Dyson AM10?

Dyson AM10 är en luftfuktare med en unik loop-formad fläkt som ger den en hög ställ-höjd. Den har en lägre bredd och djup än många andra luftfuktare, vilket gör den lämplig för att ställas på en byrå eller bred fönsterkarm. Användarhandboken rekommenderar att luftfuktaren ställs på golvet ungefär en meter från väggar eller möbler, men inte direkt på trägolv som kan skadas av vatten. Vattentanken är liten och lätt att fylla och ta av. Dyson AM10 är lämplig för mindre rum eller lägenheter, med en räckvidd på upp till 160 kvadratmeter. Luftfuktaren har en stor elkontakt, så det behövs några centimeters utrymme mellan uttaget och luftfuktaren.

Användarvänlighet

Sättet på vilket Dyson AM10 är designad gör den lätt att sätta ihop. Den kommer i tre stora delar, som bara snäpper på plats. Även fjärrkontrollen kan vara en del av helheten, eftersom fläkten är magnetiserad för att hålla fjärrkontrollen på plats när den inte används.

Fjärrkontrollen är en viktig komponent i denna luftfuktare. Eftersom basen bara har en knapp för att slå på och av luftfuktaren, behöver du fjärrkontrollen för att ställa in fuktigheten och använda alla andra funktioner. Dess enkla kontroller gör den lätt att använda.

Fjärrkontrollen har bara sex knappar: en på/av-knapp, en knapp för att växla mellan fuktighets- och fläktfunktioner, en knapp för att öka eller minska luftflödet, en knapp för att ställa in en målfuktighet mellan 30 och 70%, en knapp för att ställa in en sömn-timer och en knapp för att slå på luftfuktaren i auto-läge.

Ett enkelt mönster med lampor indikerar när tanken behöver fyllas på, när vattnet bearbetas, när luftfuktaren står ostadigt eller när det finns ett problem med maskinen. Användarhandboken förklarar vad alla dessa lampor betyder och ger numret till kundtjänst om behövs.

Prestanda

Jämfört med andra luftfuktare vi har testat har inte Dyson AM10 flera dimmingsinställningar. Istället anger den en målfuktighet mellan 30 och 70 procent. Detta kan vara begränsande, eftersom det innebär att du måste experimentera med luftflödet och lämna luftfuktaren på en stund för att se om du har ställt in rätt fuktighet.

Å andra sidan är Dyson AM10 mycket bra på att fukta luften. Man märker ofta skillnad i luftfuktighet inom en halvtimme efter att ha satt på luftfuktaren. Dessutom är luften mycket renare än med andra luftfuktare eftersom UV-ljus används för att rena vattnet innan det ångas.

Slutligen är Dyson AM10 luftfuktaren enkel att rengöra. Vattentanken och luftfuktarens bas kan diskas i diskmaskin, och det finns en lång, smal borste medföljer för att rengöra luftfuktarens fläkt.

Dyson AM10 - Sammanfattning

Dyson AM10 är en av de mest tekniskt avancerade luftfuktare som finns. Dess unika UV-reningsfunktion gör att den rengör vattnet innan det ångas, vilket håller luften i ditt hem ren och hygienisk. Trots att den har relativt få funktioner och en liten vattentank är den enkel att använda och mycket effektiv på att fukta luften. Om du är beredd att betala för kvalitet och teknik är Dyson AM10 luftfuktaren ett bra val.

Xiaomi Mi Smart Luftfuktare

xiamoi mismart luftfuktare

Xiaomi Mi Smart Antibakteriell Luftfuktare är en luftfuktare som är effektiv på att öka luftfuktigheten i ett rum. När luften är torr kan du använda luftfuktaren för att skapa en behagligare levnadsmiljö. Luftfuktaren minskar allergener och andra föroreningar i luften genom att använda ultraljud för att omvandla vatten till dimma. Xiaomi luftfuktaren har en hygrometer som hjälper den att hålla en konstant luftfuktighetsnivå. Innan vattnet når vibratorn dödar en ultraviolett lampa upp till 98,8% av alla bakterier i vattnet, vilket bidrar till renare luft i hemmet. Alla material som kommer i kontakt med vattnet är gjorda av hållbart ABS-plast med en antibakteriell beläggning. Luftfuktaren är nästan ljudlös under drift och kan placeras var som helst i hemmet utan att störa.

Minimalistisk men attraktiv design

Xiaomi Mi Smart Antibakteriell Luftfuktare har en vattentank med en kapacitet på 4,5 liter, vilket ger enheten en total driftstid på upp till 16 timmar innan den behöver fyllas på. Luftfuktaren har en vattennivå-indikator på utsidan som gör det enkelt att se nivån i ett enda ögonblick. Luftfuktaren är gjord av ett vackert cylindrisk vitt plasthölje med en minimalistisk design som passar perfekt i olika miljöer. Den har också ett par greppande fötter som håller den stadigt på plats på olika ytor.

Luftfuktaren kan styras med Xiaomi Mi Home-appen via Wi-Fi. Med appen kan du ställa in en timer eller en önskad luftfuktighetsnivå, och du kan också styra luftfuktaren med din röst genom integrationen med Google Voice Assistant och Amazon Alexa. Appen visar dig också hur full vattentanken är och när den behöver fyllas på. När tanken är nästan tom går systemet automatiskt i vänteläge för att förhindra skador på enheten och för att garantera din säkerhet.

Philips HU4813

Philips HU4813

Philips HU4813 har i överlag ett väldigt gott kundomdöme och det är en luftfuktare som ligger i en lägre prisklass från ovanstående maskin från Dyson. I flera av de tester som har utförts har Philips HU4813 klassats som testvinnare. Denna luftfuktare täcker ett stort område på upp till 44 m2. Det går enkelt att flytta luftfuktaren till exempelvis sovrummet när det är läggdags. Philips HU4813 har ett självgående system och reglerar luftfuktigheten automatiskt. Det går även att ställa in den önskade luftfuktigheten där 40-50% luftfuktighet är det mest populära valet.

När man kollar på olika luftfuktare så kan det skilja sig en del när det gäller processen av att fylla på vatten. Denna Philips maskin brukar anses vara en av de enklare maskinerna att fylla på med hjälp av en vanlig enkel behållare. Luftfuktaren har en NanoCloud-teknik som gör att det inte finns någon risk att damm från mineraler hamnar på ytor och möbler i hemmet. Som högst kommer denna maskin upp i 38 dB, det finns dock ett viloläge där luftfuktaren är mycket tystare. Andra fördelar med Philips HU4813 är: 

 • Enkel att rengöra
 • Valbar luftfuktighet
 • Teknik som motverkar vitt damm och fuktfläckar
 • Klarar av stora rum
 • Ett helautomatiskt system

Beurer LW 220

beurer lw220

Beurer LW 220 är en kombinerad luftfuktare och luftrenare vilket gör att det har blivit en väldigt populär variant på marknaden. Denna kombinerade luftfuktare klarar av att hålla en kontrollerad luftfuktighet i rum upp till 40 m2. Vad som kännetecknar Beurer LW 220 är att den är väldigt tystgående och passar bra att använda i sovrummet när man ska sova. Denna maskin har en stor vattentank på hela 7,25 liter vilket gör att man inte behöver fylla på med vatten lika ofta som i andra maskiner. Med Beurer LW 220 finns det flera olika inställningsnivåer som bestämmer hur snabbt luften ska fuktas. Ju snabbare luften fuktas desto högre låter maskinen. Andra fördelar: 

 • Kommer med en timer-funktion
 • Väldigt stor vattentank vilket gör att man sällan behöver fylla på vatten
 • Fungerar även som luftrenare för att eliminera skadliga partiklar
 • En energisnål luftfuktare
 • Klara av relativt stora rum

Test luftfuktare

När man är osäker på vilken luftfuktare man ska köpa så kan ovanstående information vara nyttig och kan ses som en guide till vilken luftfuktare som passar bäst i ditt hem. Genom att läsa tester och kundrecensioner kan man ta reda på eventuella nackdelar och fördelar med maskinerna. Vi försöker därför alltid uppdatera luftfuktare bäst i test så att du kan hitta rätt.

Om man vill ha en maskin som man sällan behöver fylla på vattentanken och som är mer självgående så är exempelvis Beurer LW 220 ett bra alternativ. Vill man ha en luftfuktare som fungerar bra, är tyst och har en frän design så kan Dyson AM10 vara rätt alternativ. Vår rekommendation är att man först funderar på vad man vill åstadkomma med luftfuktaren och hur stor area den ska täcka. Efter detta kan man börja fundera på sin prisklass och läsa kundrecensioner för att bilda sig en uppfattning om vad folk tycker om den aktuella maskinen.