Fördelar med luftfuktare

Det finns många fördelar med att ha en luftfuktare i hemmet. När vintern är på ingång så sjunker temperaturen vilket gör att luften blir torrare. När luften i hemmet blir torrare upplever många människor besvär och symptom som påverkar hur man mår. Det är vanligt att man får torr hy och att näsan blir rinnig. Man kan få problem med slemhinnorna och även få problem med att sova på nätterna. 

När man skaffar en luftfuktare i hemmet så kan man hålla en bra luftfuktighet vilket lindrar många av de symptom vi människor upplever av torr luft. Personer med allergier och astma upplever att luftfuktare hjälper till stor del under vinterhalvåret med besvär som är vanligt förekommande med den kallare temperaturen. Här är några fördelar med luftfuktare: 

Håll hud och hår återfuktat

När vi får torrare luft på vintern så upplever många personer att huden, håret och läpparna blir väldigt torra. Med en luftfuktare kan man hålla en bra luftfuktighet vilket gör att man kan lindra dessa symptom vilket i sin tur gör att man mår bättre och sover bättre. Många upplever att det kliar i hårbotten när luften är torr vilket orsakas av att hårcellerna blir torra och irriterade. 

Minska snarkningar och hosta

Torr luft gör att vi hostar mer, denna hosta kan vara långvarig och ibland rent av oförklarlig då man i övrigt känner sig frisk. En del personer upplever att de snarkar mer på vintern vilket också kan vara en effekt av den torrare luft som är svårare att andas när man sover. Med en luftfuktare kan man må bättre i luftvägarna vilket kan leda till mindre snarkningar och hostningar.

Minskad astma och allergiska symptom

Många som skaffar en luftfuktare till hemmet gör det för att lindra sina astma och allergiska symptom. Luftfuktare har visat ha en väldigt bra effekt för personer med dessa besvär eftersom den torra luften som kommer på vintern gör det svårare att andas och samtidigt gör det enklare för partiklar och damm att spridas. En luftfuktare kan göra stor skillnad för astmatiker och allergiker, luften blir mer behaglig att andas och det kan bli enklare att sova om nätterna. 

Viruspartiklar sprids mindre

Forskare har enats om att viruspartiklar enklare sprids i torr luft eftersom det överlever längre i ett torrt klimat. Med en luftfuktare i hemmet gör man det automatiskt mindre smittsamt. Det är dock viktigt att ofta rengöra sin luftfuktare eftersom det annars kan ha en motsatt effekt där man sprider bakterier i hemmet. 

Är luftfuktare bra för astmatiker

De flesta astmatiker upplever att deras astma förvärras under vinterhalvåret, även om man har en väl-behandlad astma. Den torra luften gör att det blir svårare att andas och det är dessutom vanligt med ökad astma under fysisk aktivitet i ett torrt och kallt klimat. En luftfuktare i hemmet gör att luftfuktigheten förbättras vilket skapar en luft som är enklare och mer behaglig att andas in. För många astmatiker upplevs stora förbättringar med astman under vinterhalvåret med en luftfuktare i hemmet. Det har visat sig skapa ett minskat behov av att använda sin astmamedicin som tas vid behov och en förbättrad sömn-cykel. Att ständigt utsätta sig för torr luft kan förvärra astman på längre sikt vilket gör en luftfuktare till en väldigt viktig maskin att ha i hemmet. 

Är luftfuktare bra för barn

En luftfuktare skapar en bra balans i luften och upprätthåller fuktighetsnivåerna i luften. Den stora fördelen med en luftfuktare är att den rengör och kapar en fräsch miljö i rummet. Torrhet elimineras och olika besvär och symptom som kan kopplas till torr luft är mindre förekommande. När man just har fått barn är det vanligt att man tänker på allting runt omkring barnet och hur man kan skapa den bästa möjliga miljön för barnet att växa upp i. En luftfuktare kan ses som ett bra komplement till den vanliga ventilationen för att upprätthålla en bra balans i luftfuktigheten i hemmet.

Det allra viktigaste att tänka på när man skaffar en luftfuktare är att man måste vara väldigt noga med att rengöra maskinen. Om man är dålig på att rengöra en luftfuktare så kan det skapas bakterier och liknande som sprids ut i luften och skapar en motsatt effekt till en bra miljö och luftfuktighet. Detta är förstås extra viktigt att tänka på när man har barn. Att införskaffa en luftfuktare när man har barn är ett bra sätt att säkerställa att ditt eller dina barn vistas i hälsosamma utrymmen. Man bör dock tänka på att placera luftfuktaren utom räckhåll för barn och att rengöra den ofta.

Luftfuktare eller luftrenare astma

Skillnaden på en luftfuktare och en luftrenare kan förklaras enkelt på det sättet att en luftfuktare ökar luftfuktigheten och en luftrenare rengör den luften man vistas i från olika föroreningar. Det finns även kombinerade varianter som kan utföra båda dessa moment. En luftfuktare som sprider ut ånga kan användas för att skapa en ökad luftfuktighet och lindra symptom som kan skapas av torr luft. Luftrenaren är främst framtagen för att skapa en mer ren luft genom att eliminera damm och andra besvärliga partiklar. 

Både en luftfuktare och en luftrenare är på båda sätt och vis bra för astmatiker eftersom luftfuktaren ökar luftfuktigheten vilket gör det mer enkelt och behagligt att andas. Luftrenaren har oftast ingen påverkan på luftfuktigheten. Vilken variant som är bäst är svårt att säga, det som är bäst för den ena kan vara tvärtom för den andre. Det bästa man kan göra är att läsa på om de olika maskiner som finns för att bilda sin egen uppfattning om vilken variant som kan passa bäst i ditt hem.

När behövs luftfuktare

En luftfuktare kan främst behövas när man upplever besvär och symptom som har att göra med torr luft. En luftfuktare kan dock vara bra att ha i hemmet även om man inte upplever några symptom. Det finns många fördelar med luftfuktare, speciellt under vintern. Man skapar ett bättre klimat för sig själv, sina husdjur och sina växter. Om man ofta dras med sömnsvårigheter under vintern så kan en luftfuktare hjälpa till, det kan då vara en bra idé att söka efter en luftfuktare som inte har en hög ljudnivå.