Vad är en hygrometer?

En hygrometer är ett verktyg som framförallt används för att mäta mängden fukt i luften. Det finns en mängd olika hygrometrar på marknaden, så det kan vara svårt att veta vilken som är rätt för dig. I den här artikeln kommer vi att diskutera vad en hygrometer gör och var du kan köpa en. Vi ska också ta en titt på några av de mest populära hygrometrarna på marknaden!

Analog hygrometer

Den traditionellt sett vanligaste typen av hygrometer är den analoga hygrometern, som använder sig av antingen en metallfjäder, eller naturligt hår, för att mäta luftfuktigheten. Det är vanligt att dessa ofta är används i humidorer för att hålla rätt fuktighet vid lagring av cigarrer.

humidor

Varför använda en hygrometer?

När man pratar om luftfuktighet i hemmet eller på kontoret så handlar det ofta om att använda digitala hygrometrar. Men innan vi går in på vad en hygrometer är, så kanske det är bra att besvara på frågan: varför vill du använda en i ditt hem?

Luftfuktighet har visat sig vara en viktig faktor i vårt välmående och för vår hälsa, särskilt för oss i Norden. Här kan luftfuktigheten gå ned till så lite som 10%, och för många innebär det stora problem. Om du har känslig hud, astma eller andra luftvägssjukdomar kan låg luftfuktighet förvärra dina symtom. För att uppnå en högre luftfuktighet så kan man använda sig av luftfuktare. Här nedan ser du våran rekommendation på 3 bra luftfuktare.

hygrometer

Digital hygrometer

En digital hygrometer är en anordning som används för att mäta mängden vattenånga i luften. Denna information kan vara till hjälp för att avgöra om du har rätt luftfuktighet i ditt hem eller inte. För mycket luftfuktighet kan orsaka problem som mögel, medan för lite luftfuktighet kan orsaka hälsoproblem. Just därför är det extra viktigt att veta hur hög procent luftfuktighet man har. Optimalt anses vara 30 – 50% luftfuktighet.

En digital hygrometer är vanligtvis en liten, handhållen enhet som du kan köpa i de flesta järnaffärer eller på nätet. Vissa hygrometrar är utformade för att fästas på väggar eller tak, medan andra bara står på en hylla. Flera digitala hygrometrar använder bluetooth för att möjliggöra användandet av appar. Då kan man spåra luftfuktigheten över tid, och se när man kanske bör aktivera sin luftfuktare under dagen. De flesta luftfuktare har dock ofta en hygrometer inbyggd.